Isnin, 2 Januari 2012

Ujian Am Makmal


Profil ujian makmal direka bentuk untuk memeriksa sebanyak mungkin penyakit dalam pelbagai sistem tubuh. Pengesanan awal penyakit boleh memberi anda peluang untuk mengatur langkah-langkah pencegahan penyakit. Pelbagai penyakit boleh dirawat dan komplikasinya boleh dicegah jika rawatan awal diberikan. Daripada ujian-ujian yang telah dijalankan, boleh menentukan sama ada ujian lanjutan diperlukan. Ini akan menjimatkan kos terhadap ujian-ujian yang tidak perlu dijalankan.


Kadar Rujukan ("rujukan normal")
Oleh sebab julat rujukan (kecuali bagi sesetengah ujian lipid) bagi populasi yang sihat pada kebiasaannya adalah pada nilai median 95%, ia tidak bermakna untuk setiap spesimen (walaupun daripada pesakit yang sihat) akan menunjukkan nilai yang 'normal' bagi semua ujian yang telah dijalankan. Oleh itu, langkah-langkah yang sepatutnya perlu diambil untuk mencegah sebarang keraguan dan ketidaknormalan yang kurang meyakinkan tanpa hubungkait klinikal.
Faktor Risiko Kardiovaskular
Jumlah Kolesterol
Ujian ini adalah untuk berat badan berlebihan (obesiti), tekanan darah tinggi dan penyakit jantung. Peningkatan tahap kolesterol boleh menyebabkan pemendakan lemak di dalam salur darah. Ini akan menyebabkan penyempitan salur darah dan seterusnya salur darah tersebut akan tersumbat (aterosklerosis). Tahap kolesterol di atas paras 6.2 MMOL/L adalah berkait rapat dengan gejala aterosklerosis dan peningkatan risiko terhadap penyakit arteri koronari (salur darah jantung).
Kolesterol HDL
HDL, atau dikenali sebagai kolesterol baik, membantu mengurangkan kolesterol di dalam darah dan menghantarnya ke hati untuk dilupuskan. Kadar HDL yang tinggi mengurangkan risiko gejala aterosklerosis dan penyakit jantung.
Kolesterol LDL
LDL, atau dikenali sebagai kolesterol tidak baik, menyebabkan pemendakan kolesterol di dalam salur darah di mana ia membantu kepada pembentukan aterosklerosis. Kadar LDL yang tinggi meningkatan risiko untuk mendapat penyakit arteri koronari (salur darah jantung).
Nisbah Jumlah Kolesterol/ Kolesterol HDL
Salah satu cara untuk menilai risiko adalah dengan menggunakan nisbah jumlah kolesterol/ kolesterol HDL. Nilai yang rendah menunjukkan risiko yang dihadapi juga adalah rendah.
Trigliserida
kepada penyTrigliserida adalah sejenis lemak yang terdapat pada tisu lemak di dalam badan manusia dan ianya merupakan sumber tenaga utama. Peningkatan trigliserida juga menyumbang akit arteri koronari (salur darah jantung).
Protein C-reaktif bersensitiviti tinggi
Protein C-reaktif ialah bahan yang dihasilkan oleh hati dan dirembeskan ke dalam aliran darah. Rembesan ini akan bertambah dengan kehadiran keradangan. Keradangan memainkan peranan dalam permulaan dan penghasilan aterosklerosis, iaitu penyebab asas utama kepada Infaksi Miokardial (MI). Tahap CRP yang tinggi juga dikaitkan dengan risiko serangan jantung, strok iskemik, dan penyakit arteri peripheral (PVD).
Panel Kimia
Glukosa
Peningkatan tahap glukosa (gula dalam darah) menandakan berlakunya gejala diabetes mellitus (kencing manis). Tahap glukosa sepatutnya diukur ketika berpuasa (anda tidak seharusnya makan sama sekali dalam tempoh masa minimum lapan jam sebelum ujian dibuat). Jika keputusan didapati abnormal, pakar perubatan kebiasaannya akan membuat ujian susulan.

Urea Darah
Urea darah adalah produk terakhir bagi metabolisma protein. Peningkatan tahap urea darah didapati bagi individu yang mempunyai penyakit buah pinggang. Peningkatan tahap urea darah yang sedikit menunjukkan individu tersebut mengamalkan diet yang berprotein tinggi.
Kreatinin
Seperti urea darah, peningkatan tahap kreatinin juga berlaku pada individu yang mempunyai penyakit buah pinggang. Kreatinin adalah produk sampingan yang terhasil dari pemecahan kreatin pada otot.
Sodium dan Klorida
Elemen tersebut juga dikenali sebagai elektrolit. Tahap elektrolit adalah bergantung pada pengambilan cecair dan pengeluaran produk buangan oleh buah pinggang. Tahap abnormal berlaku pada individu yang mempunyai penyakit buah pinggang, hipertensi (tekanan darah tinggi) dan penyakit jantung.
Kalsium
Tahap kalsium yang rendah biasanya dikaitkan dengan pengambilan diet yang kurang. Kalsium adalah penting untuk kekuatan tulang dan gigi. Susu adalah sumber yang paling baik untuk kalsium.
Asid Urik
Tahap urik asid yang tinggi boleh menyebabkan gout, batu karang dan penyakit buah pinggang. Individu yang mempunyai tahap urik asid yang tinggi perlu mengurangkan pengambilan makanan berprotein tinggi seperti telur ikan dan organ dalaman (hati, paru-paru, limpa). Pengurangan pengambilan alkohol juga digalakkan.
Jumlah Protein, Albumin, Globolin
Peningkatan tahap jumlah protein berlaku pada dehidrasi, sama seperti kes-kes kronik hati seperti radang hati, myeloma serta jangkitan dan keradangan yang kronik. Albumin dan globulin adalah protein dan merupakan sebahagian daripada jumlah protein.
Jumlah Bilirubin
Tahap jumlah bilirubin yang tinggi didapati pada individu yang menghidap penyakit hati dan haemolitik anemia. Individu tersebut kebiasaanya menghidap jaundis (penyakit kuning-pada kulit dan mata).
Fosfates Alkalin
Fosfates alkalin adalah enzim yang dihasilkan di tulang dan sel hati. Peningkatan tahap fosfates alkalin didapati pada individu yang mempunyai masalah hati dan tulang. Ia juga terdapat pada kanak-kanak yang sedang aktif membesar.
Aminotransferes Aspartat (AST)
AST adalah enzim yang hadir di kebanyakan organ major seperti jantung dan hati, otot dan juga sel darah. Peningkatan tahapnya didapati pada infaksi miokardial akut (serangan jantung) dan radang hati.
Aminotransferes Alanin (ALT)
ALT adalah enzim yang terdapat pada hati. Peningkatan tahapnya menunjukkan kemerosotan sel hati dan ianya selalu terjadi pada penyakit-penyakit hati.
Tiroksin (T4)
T4 adalah hormon yang dihasilkan oleh kalenjar tiroid yang berfungsi dalam kitaran aktiviti metabolisma. Peningkatan tahapnya menunjukkan hipertirodisma, manakala kekurangannya pula menunjukkan hipotirodisma.
Perbezaan dan CBC
Hemoglobin, RBC, HCT
Hemoglobin (Hb) adalah pigmen merah di dalam sel darah merah (RBC). Ia berfungsi untuk mengangkut oksigen ke seluruh tisu tubuh. Tahap hemoglobin yang rendah menunjukkan individu tersebut menghidap anemia. Penghidap anemia biasanya kelihatan pucat dan cepat penat. Anemia boleh terjadi disebabkan oleh penghasilan sel darah merah (RBC) yang rendah, pengambilan nutrien seperti zat besi yang kurang dan juga keturunan. Hematokrit (HCT) merupakan peratusan sel darah merah (RBC) berbanding dengan cecair dalam darah.
Sel Darah Putih (WBC) dan Perbezaan Pengiraan
Sel darah putih (WBC) membantu tubuh menentang jangkitan dan menghilangkan debris. Terdapat beberapa jenis sel darah putih : neutrofil-melawan jangkitan bakteria, limfosit-melawan jangkitan viral, eosinofil-menentukan jangkitan parasit atau alahan, monosit-agen untuk membuang debris. Perbezaan pengiraan menunjukkan penyebaran jenis sel darah putih yang berlainan.
Pengiraan Sel Darah Merah
Isipadu Korpuskular Purata (MCV), Hemoglobin Korpuskular Purata (MCH) dan Kepekatan Hemoglobin Korpuskular Purata (MCHC) adalah nilai yang merujuk kepada isipadu sel darah merah dan kandungan hemoglobin dalam darah. Ia juga adalah ujian-ujian yang digunakan oleh pakar perubatan untuk menentukan abnormaliti pada sel darah merah.
Pengiraan Platlet
Adalah ujian untuk masalah pendarahan.
Analisis Urin
Buah pinggang menghasilkan urin dengan mengekstrakkan cecair dan bahan buangan dari darah yang melaluinya. Analisis urin boleh menentukan abnormaliti pada darah, buah pinggang dan trek urinari.
Warna
Menandakan keadaan fizikal seperti impuriti, darah, jangkitan, kepekatan dan sebagainya.
Keadaan
Urin mungkin berkeadaan jernih atau berkeladak. Urin yang berkeladak menandakan kehadiran impuriti atau jangkitan.
pH
pH menandakan sama ada urin tersebut bersifat alkali atau asid. pH adalah bergantung kepada jenis makanan yang dimakan pada hari sampel urin diambil.
Graviti Spesifik
Graviti spesifik menentukan kepekatan urin berbanding air.
Glukos
Glukos kebiasaannya tidak terdapat pada urin individu yang sihat. Glukos selalunya terdapat pada urin pesakit yang menghidap diabetes mellitus (kencing manis).
Protein
Protein kebiasaannya tidak terdapat pada urin individu yang sihat dan kehadirannnya dikaitkan dengan masalah buah pinggang. Kandungan protein yang kecil mungkin terdapat pada individu normal, pada spesimen yang berkepekatan tinggi atau selepas senaman yang berat.
Keton
Keton kebiasaannya tidak terdapat pada urin individu yang sihat. Kehadiran keton pada urin menandakan individu tersebut menghidap kencing manis atau kebuluran akut.
Bakteria/Nitrit
Kebiasaannya urin adalah steril. Kehadiran bakteria dan/atau nitrit dalam sampel urin yang baru diambil menandakan jangkitan pada trek urinari atau pundi kencing.
Bilirubin
Bilirubin kebiasaannya tidak hadir dalam urin. Kehadirannya menandakan masalah hati seperti hepatitis (radang hati).
Urobilinogen
Peningkatan tahap urobilinogen boleh terjadi pada individu normal. Walaubagaimanapun bagi sesetengah keadaan, ia menunjukkan masalah pada hati atau keadaan lain yang menghapuskan sel darah merah seperti Thalassemia.
Sel Darah Putih, Sel Epitelium, Sel Darah Merah, Casts, Kristal
Fungsi sistem urinari adalah membuang bahan buangan dari tubuh. Semasa proses pembuangan berjalan, sesetengah elemen sel juga dikeluarkan melalui urin. Sejumlah kecil sel darah putih, sel darah merah dan sel epitelium adalah normal. Casts dan kristal di dalam urin adalah abnormal.
Saringan Hepatitis (radang paru-paru)
Antigen permukaan Hepatitis B (HBsAg)
HBsAg hadir pada individu yang mempunyai virus hepatitis B yang aktif. Hepatitis B merupakan penyakit yang boleh membawa maut. Individu yang positif untuk ujian ini seharusnya mendapatkan khidmat nasihat pakar perubatan secepat mungkin.
Antibodi permukaan Hepatitis B (HBsAb)
Individu yang telah pulih sepenuhnya daripada jangkitan hepatitis B atau melakukan imunisasi menentang hepatitis B telah mendapat antibodi terhadap HBsAg. Walaubagaimanapun, tahap antibodi akan menurun mengikut peredaran waktu dan dos ¡®booster¡¯ mungkin diperlukan jika ia jatuh di bawah julat perlindungan.
Ujian Saringan Am Lain
Kumpulan Darah & Jenis Rh
Terdapat empat kumpulan darah utama iaitu A, B, AB dan O. Kumpulan darah ini berkemungkinan adalah Rhesus (Rh) negatif atau positif. Adalah penting untuk mengetahui kumpulan darah anda jika proses pemindahan darah perlu dijalankan. Jika proses tersebut perlu dibuat, seseorang individu memerlukan darah dari kumpulan dan Rh yang sama.
Rapid Plasma Reagin (RPR)
RPR adalah ujian yang sangat sensitif untuk mengesan penyakit sifilis. Keputusan yang positif tidak semestinya menunjukkan individu tersebut menghidap sifilis. Oleh kerana ujian telah disetkan untuk mengesan keabnormalan pada tahap terendah, keputusan palsu-positif mungkin diperolehi. Walaubagaimanapun, pakar perubatan akan membuat pemeriksaan susulan sekiranya keputusan adalah positif.
Penanda Tumor (Ketumbuhan)
Pengukuran tahap penanda tumor amat berguna ¨C apabila digunakan bersama-sama pemeriksaan sinar-x atau ujian-ujian lain dalam mengesan dan mendiagnosis sesetengah jenis kanser. Bagaimanapun, pengukuran tahap penanda tumor semata-mata tidak mencukupi untuk mendiagnosis kanser atas sebab-sebab berikut:
Tahap penanda tumor boleh menjadi tinggi di kalangan mereka yang menghidap penyakit ketumbuhan yang tidak berbahaya (benign).
Tahap penanda tumor tidak meningkat pada setiap orang yang menghidap kanser, terutamanya pada peringkat awal penyakit itu.
Kebanyakan penanda tumor tidak spesifik kepada jenis kanser tertentu; tahap penanda tumor boleh menjadi tinggi disebabkan lebih daripada satu jenis kanser.
Kesimpulan yang dibuat berdasarkan ujian penanda tumor jarang diasaskan pada satu hasil ujian sahaja, tetapi berdasarkan satu siri keputusan ujian yang dipanggil pengukuran bersiri. Satu siri nilai yang bertambah atau berkurang adalah lebih signifikan dan tepat daripada cuma satu nilai.

Alpha-Fetoprotein (AFP)
Penanda tumor dikaitkan dengan kanser hati, testikular dan ovari. Keadaan tak berkanser yang boleh menyebabkan tahap AFP yang tinggi termasuk ketumbuhan benign seperti sirosis atau hepatitis; ataksia telangiaekstasia; sindrom Wiscott-Aldrich; dan mengandung.
Carcinoembryonic Antigen (CEA)
CEA selalunya ditemui dalam jumlah yang kecil dalam darah kebanyakan orang yang sihat, tetapi boleh menjadi tinggi dalam darah orang yang mempunyai kanser atau penyakit benign. Kegunaan utama CEA ialah untuk mengawasi kanser kolorektum, terutamanya apabila penyakit itu telah merebak. CEA juga digunakan selepas rawatan untuk memeriksa pertumbuhan semula kanser kolorektum. Bagaimanapun, pelbagai jenis kanser lain juga boleh menyebabkan peninggian tahap penanda ketumbuhan ini termasuk melanoma, limfoma dan kanser-kanser payudara, paru-paru, pankreas, perut, serviks, pundi kencing, buah pinggang, tiroid, hati dan ovari.
Peningkatan tahap CEA juga boleh berlaku pada pesakit bukan kanser termasuk penyakit radang usus, radang pankreas dan penyakit hati. Penggunaan tembakau juga boleh menyebabkan tahap CEA yang lebih tinggi daripada biasa.
CA 19-9
Mulanya ditemui pada pesakit kanser kolorektum, CA 19-9 juga didapati terdapat pada pesakit yang menghidap kanser pankreas, perut dan duktus hempedu. Penyelidik juga telah membuat penemuan bahawa di kalangan mereka yang menghidap kanser pankreas, tahap CA 19-9 yang lebih tinggi dikaitkan dengan penyakit yang telah merebak. Keadaan bukan kanser yang boleh menaikkan tahap CA19-9 termasuk batu karang, radang pankreas, sirosis hati dan radang pundi hempedu.
CA 15-3
Tahap-tahap CA 15-3 sangat berguna dalam siri rawatan untuk wanita-wanita yang didapati menghidap kanser payu dara, terutamanya kanser payu dara yang telah merebak. Tahap-tahap CA 15-3 jarang meningkat untuk wanita yang menghidap kanser payu dara peringkat awal. Kanser ovari, paru-paru dan prostat juga mungkin meningkatkan tahap-tahap CA 15-3. Tahap CA 15-3 yang tinggi juga boleh dikaitkan dengan keadaan bukan kanser seperti ketumbuhan payu dara atau ovari, endometriosis, radang pelvis dan radang hati. Mengandung dan penyusuan anak juga boleh menyebabkan tahap-tahap CA 15-3 meningkat.
CA 125
CA 125 dihasilkan oleh pelbagai jenis sel terutamanya sel kanser ovari. Kajian menunjukkan bahawa ramai wanita yang menghidap kanser ovari mempunyai tahap CA 125 yang tinggi. CA 125 disyorkan sebagai ujian pemeriksaan untuk kanser ovari apabila wujud sejarah sindrom kanser keturunan (satu pola kelompok kanser ovari dalam satu atau dua generasi).
Tidak semua wanita yang mempunyai tahap CA 125 tinggi menghidap kanser ovari. Tahap CA 125 boleh menjadi tinggi kerana kanser uterus, serviks, pankreas, hati, kolon, payudara, paru-paru dan sistem penghadaman. Keadaan bukan kanser yang boleh menyebabkan tahap CA 125 yang tinggi termasuk endometriosis, penyakit keradangan pelvis, peritonitis, radang pankreas, penyakit hati dan mana-mana penyakit yang meradangkan pleura (tisu yang melitupi paru-paru dan mengalas rongga dada). Datang haid dan mengandung juga boleh menyebabkan CA 125 meningkat.


Catatan: Tidak semua ujian darah yang abnormal menandakan anda mempunyai masalah kesihatan. Hanya pakar perubatan terlatih yang boleh menilai keputusan ujian darah anda dengan tepat. Ujian darah adalah hanya sebagai salah satu cara bagi pakar perubatan menilai tahap kesihatan anda. Sila hubungi pakar perubatan anda sekiranya anda mempunyai sebarang soalan mengenai ujian darah yang telah dijalankan.
Ini hanyalah maklumat am. Hubungi doktor jika anda memerlukan sebarang nasihat perubatan atau sekiranya keputusan perubatan perlu dibuat.

Tiada ulasan: